Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

18.06.2008

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v zgornjem domu britanskega parlamenta

Slovensko predsedstvo pozdravlja ratifikacijo Lizbonske pogodbe v zgornjem domu britanskega parlamenta. Nova potrditev pogodbe je dokaz, da je še vedno živ dokument. Vsaka ratifikacija šteje in pomeni pomemben korak do končnega cilja, to je do uveljavitve Lizbonske pogodbe.

Predsedstvo meni, da je nujno nadaljevati proces ratifikacije v državah članicah. Nedvomno pa je potreben tudi poglobljen politični razmislek o tem, kako skupaj z Irsko najti izhod iz nastalega položaja.  Hitre rešitve ni, vendar pa bo prihajajoči Evropski svet nedvomno prva priložnost za razpravo o tem.

Želimo si, da bi nova pogodba čim prej pričela veljati, saj pomeni ustrezen kompromis  oziroma temelj za nadaljnji razvoj Unije. Namen Lizbonske pogodbe je zagotoviti preglednejšo, demokratičnejšo in učinkovitejšo Evropsko unijo, kar je po mnenju predsedstva, kljub zavrnitvi na irskem referendumu, zagotovo v interesu vseh državljanov Unije. Z uveljavitvijo pogodbe bi se od reševanja notranjih institucionalnih vprašanj preusmerili k učinkovitejšemu reševanju praktičnih izzivov, pred katerimi smo se znašli v 21. stoletju.

Ostajamo optimisti. Države članice so se decembra 2007 s podpisom Lizbonske pogodbe zavezale k njeni čimprejšnji ratifikaciji in ta cilj je do sedaj doseglo že 19 držav, v sedmih državah članicah pa so ratifikacijski postopki še v teku. Pogodba je bila potrjena na Madžarskem, v Sloveniji, na Malti, v Romuniji, Franciji, Bolgariji, Poljski, Slovaški, Portugalski, Danski, Avstriji, Latviji, Litvi, Nemčiji, Luksemburgu, Finski, Estoniji, Grčiji in danes v Združenem kraljestvu. Ta potrditev daje Evropski uniji nedvomno velik zagon in motivacijo za dokončanje ratifikacije v preostalih državah članicah. Lizbonsko pogodbo mora za njeno uveljavitev potrditi vseh 27 držav članic, zato bo nujno najti ustrezno rešitev, da bo lahko začela veljati čim prej.

  • Več o Lizbonski pogodbi, poteku ratifikacij v posameznih državah članicah ter koristih, ki jih Lizbonska pogodba prinaša državljankam in državljanom Evropske unije, si lahko preberete na spletni strani: Europa - Lizbonska pogodba zunanja povezava
 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 19.06.2008