Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

20.06.2008

Evropski svet bo nadalje analiziral Lizbonsko pogodbo in se vrnil k njej oktobra, medtem se ratifikacijski postopek nadaljuje

Evropski svet je včeraj in danes opravil široko razpravo o izidu irskega referenduma, na katerem je bila Lizbonska pogodba zavrnjena, in njegovih posledicah za Evropsko unijo.

Janez Janša, slovenski premier in predsednik Evropskega sveta, je danes razpravo ocenil kot zelo plodno. »Občutil sem zelo pozitivno razpoloženje in visoko raven solidarnosti. Prepričan sem, da so moji kolegi čutili enako,« je dejal Janša.

»Irski premier Brian Cowen je podal začetno oceno razlogov, ki so botrovali neugodnemu izidu referenduma na Irskem. Po temeljiti razpravi smo se dogovorili, da je potrebno več časa za analizo položaja,« je dejal Janša. Tako se je Svet strinjal s predlogom Irske, da se k temu vprašanju vrnejo na jesenskem zasedanju Evropskega sveta 15. oktobra, da bi premislili o nadaljnji poti.

Evropski voditelji so tudi poudarili, da je namen Lizbonske pogodbe pomagati razširjeni Evropski uniji k učinkovitejšemu delovanju in nadaljevanju ratifikacijskega postopka v tistih državah članicah, ki pogodbe še niso ratificirale. Seznanili so se tudi, da Češka republika ne more končati ratifikacijskega postopka, dokler njeno ustavno sodišče ne da pozitivnega mnenja o skladnosti Lizbonske pogodbe s češko ustavo.

»Prepričan sem, da naš sporazum spodbuja k delovanju v smeri dokončne rešitve,« je dejal Janša, opozoril pa je tudi, da ni časa za odlog. »Svet se spreminja in ne moremo si privoščiti, da bi ostali zadaj. Izboljšati moramo institucionalno usposobljenost in nadgraditi demokratično življenje Evropske unije, vendar moramo tudi okrepiti gospodarsko in socialno varnost,« je povzel.

Prav tako so voditelji EU poudarili pomembnost nadaljnjega doseganja oprijemljivih rezultatov na različnih področjih politik, pomembnih za državljane.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 27.06.2008