Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

20.03.2008

Izjava slovenskega predsedstva o pozivu k bojkotu olimpijskih iger Peking 2008

Foto: REUTERS/Reinhard Krause

Ministri EU, pristojni za šport, so v ponedeljek, 17. marca 2008, na neformalnem ministrskem srečanju v Sloveniji izrazili globoko zaskrbljenost zaradi dogajanj v Tibetu. Pozvali so k miru in dialogu ter poudarili, da lahko olimpijske igre pomembno prispevajo h krepitvi medkulturnega dialoga in spoštovanja človekovih pravic. V soglasno sprejeti deklaraciji so skupaj s predsedniki nacionalnih olimpijskih komitejev držav članic EU, Zahodnega Balkana in Norveške poudarili pomen olimpizma in njegovih vrednot pri promociji in podpori človekovih pravic.

V preteklosti so politiki in politični režimi pogosto uporabljali in tudi zlorabljali olimpijske igre moderne dobe za različne državne, gospodarske in politične cilje. Kot najbolj skrajno sredstvo je večkrat, še posebej v času hladne vojne med blokoma, prišlo tudi do bojkota. Vendar pa je olimpizem že od antične dobe tudi orodje medkulturnega dialoga, solidarnosti, enakopravnosti, spoštovanja, miru in prijateljstva.

Zato slovensko predsedstvo meni, da bojkot olimpijskih iger v sedanjih razmerah in v letu medkulturnega dialoga ni pravi odgovor na odprta politična vprašanja. Bojkot bi lahko pomenil izgubljeno priložnost za promocijo človekovih pravic, hkrati pa povzročil veliko škodo prebivalcem Kitajske, ljubiteljem športa in predvsem športnikom. Spodbudno je, da je bojkot zavrnil tudi dalajlama.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 21.03.2008