Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Sporočila za javnost

22.05.2008

Evropski dan konkurence in potrošnikov

Danes poteka evropski dan konkurence in potrošnikov, ki ga slovensko predsedstvo EU namenja problematiki energetike z vidika dveh pomembnih področij: varstva konkurence in varstva potrošnikov. Udeležence konference so pozdravili minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak, evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes, evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva ter članici Evropskega parlamenta Pervenche Berés in Eluned Morgan.

Slovenski minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak je v svojem uvodnem nagovoru udeležencem konference med drugim poudaril: "Skrb za potrošnike in skrb za kakovost življenja zahtevata liberalizacijo osnovnih storitev. Pri tem so potrebni varnostni ukrepi, kar je bistvenega pomena za sodobno in prožno gospodarstvo, pa tudi za socialno vključevanje. Učinkovit in konkurenčen notranji energetski trg je ključen za doseganje trajnostne, konkurenčne, kakovostne in zanesljive oskrbe z energijo. Za varstvo potrošnikov pri uveljavljanju njihovih pravic do osnovnih storitev in izbire potrebujemo pregleden trg ter boljše mehanizme za pritožbe in pravna sredstva."

Prvi del konference z naslovom Energija – ali obstaja možnost učinkovite konkurence? je vodil Tomaž Orešič, direktor trženja za srednjo in zahodno Evropo v podjetju EFT Group. Popoldansko plenarno zasedanje z naslovom Energija kot neizbežen in dragocen vir za potrošnike, ki ga vodi doc. dr. Klemen Podobnik s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, pa je namenjen potrošniškim temam.

Na obeh plenarnih zasedanjih sodelujejo številni priznani domači in tuji strokovnjaki s področja varstva konkurence in varstva potrošnikov, predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta, predstavniki stalnih predstavništev držav članic EU, predstavniki varstva konkurence in varstva potrošnikov držav članic EU ter držav jugovzhodne Evrope.

Konferenca je priložnost za izmenjavo mnenj o poteku liberalizacije energetskih trgov, ukrepih Evropske komisije za zagotovitev učinkovite konkurence in vzpostavitev notranjega energetskega trga. To naj bi zagotovilo resnično izbiro vsem potrošnikom v EU – državljanom ali podjetjem – ter izmenjavo izkušenj držav članic s področja energetskih trgov. Kljub velikemu napredku pri vzpostavitvi konkurenčnega trga čaka pristojne ustanove še veliko dela. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh, ki so kakor koli povezani z delovanjem energetskih trgov, zagotavljanjem učinkovite konkurence na njih ter s tem možnosti izbire za podjetja in gospodinjstva.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 22.05.2008