Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Maj

15.05.2008

Govor ministra Radovana Žerjava na zasedanju druge faze pogajanj o Sporazumu o zračnem prometu med EU in ZDA


Spoštovani posebni odposlanec ZDA pri EU, gospod Gray,
Spoštovani namestnik generalnega direktorja Direktorata za energijo in promet pri Evropski komisiji, gospod Kazatsay,
Vodji pogajalcev, gospod Calleja in gospod Byerly,
Spoštovane gospe in gospodje,

 

v veliko čast in zadovoljstvo mi je, da Vas lahko pozdravim v Sloveniji na začetku druge faze pogajanj o Sporazumu o zračnem prometu med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. Današnja številna udeležba potrjuje pomembnost in aktualnost vprašanj, ki jih moramo dogovoriti v tej fazi pogajanj. Gre za zahtevna vprašanja, ki si vsekakor zaslužijo veliko pozornost, predvsem zaradi velikih pričakovanj letalske industrije na obeh straneh Atlantika.

Sporazum o zračnem prometu, ki je bil podpisan v lanskem letu in se je začel začasno uporabljati pred dobrim mesecem, je pomemben mejnik v razvoju dobrih odnosov med Združenimi državami Amerike in Evropo. Današnji dogodek daje temu sporazumu nov zagon in priložnost za ureditev tistih vprašanj, za katere v prvi fazi ni bilo doseženo soglasje.

S prvo fazo je bil dosežen velik napredek pri ureditvi zračnega prometa med Evropsko Unijo ter Združenimi državami Amerike.  Številne pogodbe in različna pravila, ki so urejala zračni promet do sklenitve tega sporazuma so bila nadomeščena s skupnimi pravili, ki lahko služijo za urejanje zračnega prometa tudi širše, ne le med EU in ZDA. Pri pripravi tega sporazuma je bilo veliko razumevanja med obema stranema in medsebojnega priznavanja interesov. Sklenjeni sporazum že ugotavlja področja, za katere še moramo najti skupne rešitve. Težko napovem, katera odprta vprašanja bodo rešena prej in katera pozneje. Kljub temu pa z optimizmom pričakujem, da bodo delegacije obeh strani po najboljših močeh iskale skupno sprejemljive rešitve in pri tem gledale predvsem koristi letalskih prevoznikov, kot tudi potnikov.

Ne glede na uspešnost in dinamiko pogajanj moramo ves čas skrbeti tudi za izvajanje veljavnih določb sporazuma, saj bo to pri letalskih prevoznikih iz obeh strani Atlantika pričakovano gradilo zaupanje v dobre namene sporazuma, zadovoljstvo potnikov pa lahko vzpodbudi rešitve tudi za tista vprašanja, kjer do sedaj nismo bili dovolj prepričani v njihovo pravilnost in koristi.

Spoštovani,

dovolite, da vam zaželim prijetno bivanje tukaj v predsedujoči državi Svetu EU, v Sloveniji in naj bo to prijetno, zeleno okolje še dodatna vzpodbuda pri zbliževanju pogajalskih izhodišč.

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 15.05.2008