Preskoči na vsebino .

Meni storitev

Osrednja navigacija

Področna navigacija

Več informacij

Povezava na slovenia.si odpre novo okno

Storitve

Na zdravje!

Poezija in vino Potica Vino Kraški pršut Sir

Vinska karta

Vinorodna dežela Primorska z okoliši slavnega terana, refoška in samosvojih avtohtonih sort

Vinorodna dežela Posavje s cvičkom, slovenskim blagodejnim posebnežem

Vinorodna dežela Podravje z najstarejšo trto na svetu, s plemenitimi belimi vini

Vinske ceste Slovenije z 20 smermi za vse vinske užitke

 

Jedilni list

Gostoljubje slovenskih gostiln in turističnih kmetij

Tradicionalne kulinarične posebnosti začinjene z navdihi evropskega, alpskega, mediteranskega in panonskega sveta

Izvirne močnate dobrote (potice, štruklji, žlikrofi, gibanice, pogače) in kruh

Bogastvo enolončnic z razkošnimi okusi narave

 

No, seveda si želite okusiti kaj resnično slovenskega.

Začnimo z rezinami izjemnega kraškega pršuta. Saj veste, da je Kras slovenska pokrajina. Morda kakšna ajdova kaša z jurčki ali s fižolom? Ajda je pri nas tradicionalno žito, slovenski gozdovi pa so polni gob. Če želite, lahko pokusite kako tradicionalnih zelenjavno-mesnih enolončnic. Bi raje okusili znamenite idrijske žlikrofe ali štruklje – kuhane, pečene, sladke ali slane? V Sloveniji pripravljamo več kot 50 različnih! Če vas mika zelenjava, je pri nas ne boste pogrešali – nabrali jo bomo na vrtu ali izbrali na tržnici, kamor še danes vozijo svoje pridelke ljubljanske solatarice, z beluši pa bomo spomladi napolnili košaro kar ob primorskih jasah. Če želite, vam bomo solato pripravili z odličnima bučnim ali oljčnim oljem, ki imata v Sloveniji posebno kakovost. Na koncu ne bo šlo brez potice – zvitega kolača, ki ga na vsakem koncu Slovenije polnijo z drugačnimi nadevi: od orehovega do pehtranovega, od makovega do ocvirkovega. Slovenska kuhinja je regionalno različna in preseneča s posebnostmi, ki nosijo zaščitni znak tradicionalnega ugleda ali geografskega porekla – med slednjimi so zgornjesavinjski želodec, prekmurska gibanica, idrijski žlikrofi, kranjska klobasa, tolminski in nanoški sir, kočevski med, oljčno olje slovenske Istre in številne druge dobrote. Vas mika kaj že preizkušenega? Tudi prav: Slovenija je svojo kulinarično tradicijo ustvarjala tako, da je spoznala in preizkusila vplive sosednjih kuhinj in jih prilagodila svojemu okusu. Po slovensko začinjene mednarodne dobrote vam bodo gotovo teknile!

 

Ob jedi vam priporočamo kozarec slovenske žlahtnosti.

Izbirajte med vini treh slovenskih vinorodnih dežel. Vsaka ima svoje odličneže in svoje izvirneže. Vinske gorice Podravske dežele razvajajo z rizlingom, tramincem, sauvignonom, chardonnayem, šiponom in izvrstno ranino. S soncem obsijana Primorska dežela na rdeči kraški zemlji ponuja teran, malvazijo, refošk, sauvignon, chardonnay in starodavne slovenske sorte. Posavska dežela osrednje Slovenije preseneča s cvičkom, slovenskim posebnežem svežega okusa in nizke stopnje alkohola. Čeprav njenega vina morda ne boste okusili, si v Mariboru oglejte najstarejšo vinsko trto na svetu. V številnih kleteh s častitljivo tradicijo pa se prepričajte, da slovenska vinogradniška in vinarska dediščina sega v antične čase.

 

Brez skrbi, užitkov nikoli ne zmanjka.

Obiščite slovensko gostilno. Povabite se na turistično kmetijo. Raziščite 20 vinskih poti po Sloveniji. Zaupajte nasvetu vinskega svetovalca in si privoščite vodeno degustacijo,  paleto jedi za počasnojedce (slow food) in kakšno posebno napitnico. Navsezadnje ste v Sloveniji – državi, ki je za svojo himno izbrala kitico iz Zdravljice, pesmi napitnice, ki med drugim časti tudi vino.

 

IZBERITE!


SPOZNAJTE!

 

 

Dostopnost     . Natisnite     .


Datum: 28.12.2007